Smakrik, saftig veggielasagne och busenkel att göra
Jag gillar att göra lasagne och gratänger, då kan jag diska allt innan middagen så jag kan njuta av middagen och ta det lugnt efteråt.
Ingredienser till en stor form, ca 4-5 pers:
Tomatsås
2 vitlöksklyftor
2 burkar (ca 400gr) krossade tomater (välj Mutti, de är supergoda)
ca 1 tsk salt
Svartpeppar
ca 1 tsk socker
1 lagerblad
1-2 msk tomatpuré (kan uteslutas)
10-15 basilikablad (jag valde fryst basilika)
Olivolja
Skala och finhacka vitlöken och fräs i oljan någon minut, får inte ta färg. Häll i de resterande ingredienserna och låt såsen småputtra under lock i ca 15 minuter. Rör om då och då. När såsen är färdig tar du ur lagerbladet.
Lasagne
Ovanstående tomatsås
400 gr spenat (färsk eller fryst)
400 gr ricotta eller keso
ca 5 msk grön pesto
lite salt och svartpeppar och ev lite muskotnöt
ca 2 dl riven parmesanost
12 lasagneplattor (jag väljer glutenfria)
2 dl mjölk (jag hade rismjölk)
Om du använder färsk spenat så förväll dem i lite vatten i en kastrull i ca 1 minut. Häll upp bladen i durkslag och spola med kallt vatten. Låt rinna av och krama ur bladen med handen och skär dem grovt. Använder du fryst spenat ska den tinas helt och krama ur vattnet.
Blanda ricotta elelr keso med spenaten, pesto, salt, peppar, muskotnöt och rör i hälften av parmesanosten.
Börja med att lägga tomatsåsen i en ugnsfast form (formen behöver ej smörjas) därefter lasagneplattor, färskoströra och sedan tomatsås igen. Avsluta med tomatsås överst och riven parmesanost. Häll mjölken utefter kanterna på formen.
Grädda i knappt 200 grader i ca 40 minuter. Servera lasagnen med en fräsch grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar