lördag 21 juni 2014

Dinkelbröd med äpple och tranbär



Dinkelbröd med äpple och tranbär

Enkelt att göra utan jäst och väldigt gott, nyttigt och mättande. Passar bra till frukost, mellanmål, sallad, soppan och picknicken. 

1 brödform

4 dl dinkelmjöl, fullkorn
1 dl bovetemjöl
2 dl havregryn
1/2 dl rågkross
1/2 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl grovhackade valnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 äpple
1 dl tranbär
2 msk honung
4,5 dl naturell yoghurt (jag använder sojayoghurt för att minska på mejeriprodukter)
1 msk blandade frön att toppa brödet med. (jag använde havregryn och sesamfrön)

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Riv äpplet grovt med skal. Rör ner honung, yoghurt, äpple och tranbär. Blanda smeten och häll i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper. Toppa med havregryn och frön, tryck lite försiktigt in havregryn och frön så de inte ramlar av så lätt när brödet är färdigt. Grädda i nedersta delen av ugnen i ca 1 timma. Ta ut brödet, ta bort bakplåtspappret och låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar