Mjölksyrade grönsaker
Så här fint ser det ut i min kyl med mina mjölksyrade grönsaker. De har nu "mognat" i rumstemperatur och är färdiga att äta. Rödlöken smakar ljuvligt och är så mild att till och med jag kan äta den utan besvär från magen. Morötterna är så goda också. En oerhörd skillnad mot det som jag köpt i affären.
Som jag tidigare skrivit är mjölksyrade grönsaker mycket bra för din hälsa och det är bra att ta lite till lunch/middag som tillbehör.
Recept för lök, 4 glasburkar som rymmer 1/2 l vardera
1 1/2 l vatten
4 tsk jodfritt salt (finns i vanlig affär att köpa)
1 kg rödlök (du kan använda scharlottenlök, vitlök eller syltlök istället)
Koka upp vattnet. Häll i saltet. Låt saltlaken svalna.
Skala löken och fördela den i burkarna. Häll över saltlaken. Tryck ner rödlöken ordentligt. Fyll en plastpåse med vatten och knyt igen. Lägg ovanpå så att löken ligger under saltlaken. Stäng locket.
Låt stå i rumstemperatur i 10 dagar. Täck med någon kartong eller pappkasse, så det är mörkt. Jag ställde burkarna på en bakplåt för det kan pysa ut vätska. Förvara därefter i kylskåp.
Recept för morötter, glasburk som rymmer 2 l eller om du väljer mindre burkar.
1 l vatten
4 tsk jodfritt salt
1 kg morötter (du kan använda palsternackor, rotselleri och persiljerot enligt samma recept eller blanda rotfrukterna.
Gör som ovan men låt morötterna stå i rumstemperatur längre tid, 2 veckor.. Du kan skära morötterna i tunna slantar eller i grova strimlor.
Tips! Syrade morötter med lite olja på är mycket gott som sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar