Tomater, bra ingrediens i mycket matlagning.
Köp de riktigt röda tomaterna, då innehåller de mycket bra ämnen, karotenoider, som har visat sig skydda mot cancer, särskilt prostatacancer. Det skyddar också huden och ögonen mot solskador. Dessa karotenoiderna är fettlösliga och behöver ätas tillsammans med lite fett för att absorberas, tex tomater med lite olivolja. Kanske, inte för inte, att italienarna äter tomater, olivolja och basilika som en av förrätterna :-) Underbart gott!
Tomaten har inte alltid ansetts bra för hälsan. Fram till 1800-talet betraktades tomaten som skadlig och ohälsosam, förmodligen för att den precis som paprika och aubergine innehåller solanin, som hos en del människor förvärrar symptom från ledinflammationer.
"Ocurlade" tomater är bäst. Skillnaden på "ocurlade"=ekologiskt och inte ekologiskt beror bla på, enligt forskarna, de ekologiska grönsakernas uppväxt. De har en mycket tuffare uppväxt till skillnad från de grönsakerna som är konventionellt odlade. Vid jämförelse mellan ekologiska och inte ekologiska tomater var de ekologiska tomaterna mindre men innehöll mer än 50% mer C-vitamin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar