onsdag 6 mars 2013

Ekologiska grönsaker


Ät ekologiskt och gå ner i vikt

Ekologiskt odlade frukter och grönsaker är nyttigare än konventionellt odlade visar en stor EU-studie.
Du har säkert läst det förut men det är ändå värt att upprepas, för vad ger det egentligen för konsekvenser?

Ekologiskt odlade frukter och grönsaker innehåller 40% mer antioxidanter och högre innehåll av mineraler som järn och zink. Ja, det innehåller mer näringsämnen över lag jämfört med konventionellt odlade. Detsamma med mjölk (som jag skrev i tidigare inlägg) och kött. Forskarna vet inte 100% vad som händer i kroppen med alla tillsatser som finns i vår mat, men man vet att en del av resistensen gällande antibiotika kommer från den mat vi äter, detsamma med allergier och hyperaktivitet.

Ett exempel:
Vi rekommenderas att äta 5 portioner frukt och grönsaker om dagen men vi kan minska till 4 portioner om man äter ekologiskt enligt forskarna på grund av det högre näringsinnehållet.

Ibland har jag tyckt att ekologisk mat är för dyrt jämfört med konventionellt men jag har nu ändrat uppfattning. Det blir faktiskt billigare, i längden, om du räknar med allt.

Om du äter ekologiskt:
Du håller dig friskare och starkare
Du behöver INTE köpa vitamin- och mineraltillskott längre
Du kan äta mindre mat och ändå få i dig mer näringsämnen
Du går ner i vikt
Du får mer i plånboken, om du räknar med allt
Du blir en av många som påverkar miljön till att bli mer hållbar
Du bidrar till att djuren mår bättre
M.m.

Skillnaderna är så stora att detta kan motivera till helt nya kostråd. Den som äter ekologiskt behöver äta mindre för att få samma effekt!

Detta tycker jag är mycket intressant och jag tycker det är värt att ta en rejäl "funderare" på detta.
Hoppas jag gjort dig intresserad och nyfiken också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar