måndag 28 juli 2014

Vegetarisk moussaka


Härligt god vegetarisk moussaka - en smak av Grekland

Ingredienser

2 st större aubergine
1 stor bakpotatis
1 paket (500 gr) krossade tomater
1,5 dl torkade röda linser
5 dl mjölk (jag använder osötad rismjölk)
200 gr fetaost
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 kruka färsk oregano
1 röd spansk peppar
4 msk olivolja
2 msk maizenamjöl
1,5 tsk salt
1 krm finriven muskotnöt
1 dl matlagningsgrädde (jag använder havregrädden)

Sätt ugnen på 200 grader.

Förbered auberginerna:
Skala auberginerna och skär dem i 1 cm tjocka skivor.
Sprid ut dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Penslas med 2 msk olivolja och strö över 0,5 tsk salt. Sätt plåten i ugnen i ca 10 minuter.

Förbered tomatsåsen:
Häll 1 msk olja i kastrull. Hacka löken, spanska pepparen och pressa vitlöken. Bryn i några minuter.
Tillsätt krossade tomater, 1 dl vatten, 1,5 dl linser och 1 tsk salt. Kokas på svag värme i 10 minuter. Hacka den färska oreganon och vänd ner i såsen.

Förbered Bechamelsåsen:
Häll ca 2 msk olja i kastrull tillsammans med mjölet. Sänk värmen och tillsätt mjölken successivt under omrörning. Låt såsen koka upp och koka under omrörning i ca 5 minuter. Tillsätt smulad fetaost. och muskotnöt.

Skala och skiva bakpotatisen så tunt som möjligt. Ta en ugnsfast form och lägg ett lager aubergine i botten. Varva sedan aubergine, tomatsås och potatis. Häll över bechamelsåsen och grädda i ca 40 minuter.

Jag väljer rismjölk och maizenamjölk för sundare alternativ. Givetvis kan du använda valfri mjölk och mjöl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar