lördag 1 mars 2014

Himmelskt god middag

Röda linsbollar med grön sås och zucchinipasta

Jag var lite skeptisk när jag lagade den här rätten men blev väldigt överraskad. Det var himmelskt gott!

Röda linsbollar:
2,5 dl röda linser
1/2 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
3 msk kallpressad olivolja
2 msk tomatpuré
1 1/4 dl havregryn
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 krm kajenpeppar
1 krm salt

Citronmeliss- och basilikasås:
En näve citronmeliss
En näve basilika
1/2 msk kallpressad olivolja eller solrosolja
2 msk vatten
Saften från 1/2 citron
En liten näve hasselnötter, rostade och skalade (du rostar hasselnötter i en torr, het stekpanna)
Salt och svartpeppar

Skölj linserna och lägg med i en kastrull med 5 dl vatten. Koka upp, därefter svag värme i 15 min tills de är mjuka. Låt svalna och rinna av ordentligt. Mixa alla ingredienser hastigt i en matberedare. Låt stå i kylskåp ca 30 min. 
Klä en plåt med bakplåtspapper och rulla degen till bollar. Gräddas i 190 grader i ca 20 minuter. Vänd på dem någon gång. 

Under tiden bollarna är i ugnen gör du citron- och basilikasåsen. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en krämig sås. 

Servera till: Zucchinipasta eller valfri pasta, parmesanost och sallad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar